Buday Péter, a Zsebszakács

Sonkás gombás burgonya palacsinta

Összetevők (4 főre)

Savanyú káposzta
1000 gr fejes káposzta
2 db babérlevél
8-10 szem bors
25 gr só

Ragu
100 gr szárított sonka
1 cs újhagyma
200 gr gomba
só, bors

Palacsinta
100 gr szárított sonka
300 gr burgonya
2 db tojás
200 gr liszt,
40 gr libazsír, vagy egyéb zsiradék
150 gr tej+ víz amennyiben szükséges
150 gr tejföl,
60 gr reszelt sajt
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Savanyú káposzta:
A gyalult káposztát összekeverem a sóval, és a fűszerekkel. Kb 3 percig gyúrom, kézzel, amíg kiadja a levét. Üvegbe tömörítem, ráöntöm a káposztából kinyert lét. Körülbelül 10-15 napon belül kész lesz szoba hőmérsékleten.
Ragu
A sonkát nagyon vékony szeletekre vágom. A gombát, cikkekre vágom. Az újhagymát felkarikázom Serpenyőben megpirítom ezeket együtt kevés sóval, őrölt borssal, és fokhagymával ízesítve.
Palacsinta
Héjában főtt burgonyát összetöröm. Adok hozzá lisztet, zsiradékot, (ittlibazsírt), tojást, tejet, vizet, sót, borsot, és simára keverem egy kicsit sűrűbb palacsinta tésztának. Kisütöm a palacsintát. Tálaláskor a kerek tésztára halmozom a tejfölt, a savanyú káposztát, a kész gomba ragut, és néhány saláta levelet. Közé szúrom, a vékony sonka szeletkéket. Megszórom kevés sajttal.