Buday Péter, a Zsebszakács

Buday, Otthon – Húsgolyók tavaszi zöldekkel, és gombával

Összetevők (4 főre)

500 gr darált hús
40  gr apró burgonya,
vagy kockára vágott
2 db tojás,
100 gr zsemlemorzsa
1 cs snidling
1 cs petrezselyem zöldje
150 gr napraforgó olaj
250 gr csiperke gomba
1 cs újhagyma
150 gr paradicsom
1 db karalábé
2 cs piros retek
150 gr tejszín
1 teás kanál,
kb 5 gr szárított
vargányagomba por.




Elkészítés:

A darált húst összekeverem a zsemlemorzsával, és ütök bele tojást. Adok hozzá apróra vágott snidlinget, petrezselyem zöldet. Ízesítem sóval, őrölt borssal, és majorannával. Golyót formázok belőle, és serpenyőben megsütöm. Kiveszem a húsgolyókat a serpenyőből, és abban megpirítom a lehetőleg egyforma nagyságúra formázott csiperke gombát, újhagymát, karalábét, és hónapos retket. A pirítás végén ízesítem sóval, őrölt borssal. Ha nem vargányából készült, akkor akkor ha lehet, akkor szárított vargánya porral ízesítem. Az elkészült zöldségekre kevés vizet öntök, elforralom, végül tejszínnel dúsítom. A burgonyát, az előmelegített 230 C-fokos sütőben készre sütöm. Ezt is hozzákeverem a gombás zöldekhez Tálaláskor mélytányérba teszem a zöldségeket, és a tetejére kerülnek a gombócok.