Buday Péter, a Zsebszakács

Buday, Otthon – Csirkecomb, édesburgonya, tavaszi ízek

Összetevők (4 főre)

4 db csirkecomb filé
2 cs hónapos retek
2 nagyobb csomag petrezselyem zöld
1 cs újhagyma
200 gr tejföl, vagy sűrű joghurt
só, őrölt bors.
1 teáskanál, kb 8-10 gr bazsalikom pesto
1,5 citrom
2 gerezd fokhagyma
50 gr étolaj
60 gr vaj a sütéshez,
15 gr vaj a sűrítéshez
100 gr száraz fehér bor

Elkészítés:

Az édes burgonyát meghámozom, hosszában félbevágom, megkenem vajjal, és előmelegített 220 C-fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm.
Csak a sütés után sózom, illetve csepegftetem citrommal. Pestot, reszelt citrom héját és kicsavart levét, sót, őrölt borsot, fokhagymát és egy kevés napraforgó olajat összekeverek. Ebben a páclében forgatom meg a csirkecomb filét. A csirkecombokat vajban megsütöm.
Miután kivettem az elkészült húst a serpenyőből, a maradék sülőzsírba öntök egy kevés fehérbort, vizet. Beforralom, és kevés vajjal besűrítem.
A hónapos retket vékonyra szeletelem, vagy gyalulom. Az újhagymát felkarikázom, és összekeverem a retekkel. Sóval, őrölt borssal, citrom levével ízesítem. Az újhagymát és a petrezselyem zöldjét apróra összevágom, és össze is keverem tejföllel, vagy sűrű joghurttal. Ízesítem fokhagymával, sóval, őrölt borssal, citrom levével. Tálaláskor ezt a finom krémet a sült édesburgonyára kanalazom. Az ekészült csirkecombokat és a retek salátát mellé teszem, majd a húst meglocsolom a szaftjával.